ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

 

H Xιόνα
Πατάκης, 2013, Σελ.48
Εικονογράφηση: Μάρα Τσαφαντάκη
ISBN:978-960-16-5065-4

Περίληψη:
Η οχτάχρονη Μαρίνα επισκέπτεται τους παππούδες της στο χωριό. Απολαμβάνει την ομορφιά του γειτονικού δάσους, όπου βρίσκει ένα πληγωμένο κουτάβι. Όταν όμως εκείνο μεγαλώνει, ανακαλύπτουν ότι είναι μια λύκαινα, που το κοριτσάκι την ονομάζει Χιόνα. Παρά τα κλάματά της, η Μαρίνα αναγκάζεται να την ελευθερώσει. Όμως το κορίτσι και η Χιόνα θα ξανανταμώσουν...

Kριτικές:
Από πολλά χρόνια τώρα έχω διαπιστώσει πως η Λίτσα Ψαραύτη διαθέτει την ικανότητα – μπορεί να είναι φυσικό ή επίκτητο χάρισμα – να επικοινωνεί με τα παιδιά άλλοτε δια ζώσης σε σχολικές τάξεις, άλλοτε με τα γραπτά κείμενά της. Και στις δυο περιπτώσεις το πραγματοποιεί παίρνοντας άριστα. Γι’ αυτό άλλωστε και καθιερώθηκε στο χώρο του παιδικού βιβλίου σαν μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Τη διαπίστωσή μου επιβεβαιώνουν τα σαράντα περίπου βιβλία της και οι ποικίλες βραβεύσεις της από το Κράτος, την Ακαδημία Αθηνών και από έγκυρους ελληνικούς και ξένους οργανισμούς. Η επιτυχία της οφείλεται στην υποδειγματική της εργατικότητα, στην απλότητα, στην καλή χρήση του λόγου, στο χιούμορ, στην πλοκή, στη συναισθηματική φόρτιση που μεταδίδει. Η ιστορία της Χιόνας είναι ένα παραμύθι. Περιγράφει πώς ένα παιδί σώζει ένα εγκαταλειμμένο λυκόπουλο. Η ιστορία διαδραματίζεται στο χωριό και στο δάσος όταν η μικρή Μαρίνα όντας στο χωριό του παππού και της γιαγιάς για διακοπές, βρίσκει στην εξοχή ένα τραυματισμένο λυκόπουλο. Υποθέτοντας ότι είναι σκυλάκι το φέρνει στο σπίτι του παππού και το περιποιείται. Όταν μετά από καιρό ανακαλύπτουν ότι η Χιόνα δεν είναι σκυλάκι, η Μαρίνα με πόνο ψυχής και υπό την πίεση του παππού, υποχρεώνεται να επιστρέψει το λυκόπουλο στο δάσος. Ωστόσο η μικρή ιστορία αγάπης του κοριτσιού με τη Χιόνα δεν τελειώνει εδώ. Συνεχίζεται μέχρι το αίσιο και πολυσήμαντο τέλος της στις διακοπές της Μαρίνας τα επόμενα Χριστούγεννα πάλι στο χωριό και στο δάσος.
Βαγγέλης Δημητριάδης,
Σχ. Σύμβουλος, περιοδικό «Απόπλους»

Με λόγο απλό και τρυφερό, η συγγραφέας περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σ’ ένα μικρό κορίτσι, τη Μαρίνα, και σ’ ένα κουταβάκι που μάζεψε όταν το βρήκε πληγωμένο μέσα στο απαγορευμένο δάσος. Το φρόντισε, το αγάπησε, το κράτησε στην αγκαλιά της, το βάφτισε Χιόνα κι όταν κατάλαβε πως δεν ήταν σκύλος, αλλά λύκος, και μάλιστα θηλυκός, το άφησε ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον. Μεγάλωσε η Μαρίνα, μεγάλωσε κι η Χιόνα. Κι όταν το έφερε η τύχη και συναντήθηκαν ξανά μέσα στο δάσος, η Χιόνα έδειξε την αγάπη που είχε κρατήσει μέσα της για το κορίτσι. Της έγλειψε τα χέρια κι ύστερα κουβάλησε ένα-ένα τα νεογέννητα λυκάκια της για να τα θαυμάσει… Ιστορία συγκινητική, τρυφερή, καλογραμμένη, που δείχνει τη δύναμη της αγάπης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι και τα ζώα, ακόμα και τα πιο άγρια, διαθέτουν μνήμη και αισθήματα.
Ηρώ Παπαμόσχου,
περιοδικό «Διαδρομές»

 

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::